Skip to main content

Race licentie halen

Droom je ervan om een race licentie te behalen en je passie voor autoracen naar een hoger niveau te tillen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel delen we waardevolle tips en tricks die je kunnen helpen om succesvol jouw race licentie te behalen. Of je nu een beginnende coureur bent of al wat ervaring hebt, deze tips zullen je helpen om je vaardigheden en kennis te verbeteren.

Van het kiezen van de juiste raceschool tot het voorbereiden op de examens, we behandelen alles wat je moet weten om je race licentie te behalen. We bieden inzicht in het proces, delen handige strategieën en geven advies

Een racelicentie halen? Voor wie is dat geschikt?

Als je al met geknepen billen zit bij 90 km/u op de snelweg, kun je je afvragen of een racecursus iets voor jou is. Tegelijk kan een racecursus ook die vaardigheden en vertrouwen geven, die jou met meer vertrouwen de weg op gaan. Maar de meeste mensen die een racecursus volgen, zijn toch autosport liefhebbers die graag zelf achter het stuur kruipen.

Iedereen vanaf 14 jaar en ouder kan in feite zijn of haar racelicentie halen. En nee, je hoeft niet gelijk deel te nemen aan autoraces. Je volgt eerst een race cursus en kàn na het afleggen van de cursus deelnemen aan het licentie examen om ook daadwerkelijk je racelicentie te halen. Heb je helemaal geen race ambities dan kan je dit examen ook lekker achterwegen laten en neem je gewoon alleen deel aan de cursus. Dat is ook nog eens ontzettend leerzaam en wordt je een betere bestuurder in het dagelijkse verkeer.

Haal nu je racelicentie in 24 uur voor € 1499,- excl btw. neem contact op met onze instructeurs.

Wat is een race licentie?

De Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) is de enige overkoepelende kart- en autosportbond in Nederland. De KNAF controleert de organisatie en veiligheid van de Nederlandse kart- en autosport op Nederlands grondgebied. Het doel van de KNAF is een groot aantal mensen vele jaren laten genieten van veilige en sportieve kart- en autosport

In Nederland zijn een aantal KNAF erkende race scholen die hun racecursus afsluiten met een KNAF examen. Tijdens de examen dag is er een licentiecommissie aanwezig zodat examens juist worden afgenomen. Nadat je het examen met goed gevolg hebt afgelegd kan je jouw KNAF racelicentie aanvragen.

 

Soorten licenties

Er zijn verschillende soorten racelicenties die je kunt behalen.

  • Testlicentie: Officiële testevenementen in Nederland
  • Club licentie: Wedstrijden in Nederland op clubniveau
  • EU: Nationale wedstrijden binnen EU lidstaten (Nederlands Kampioenschappen)
  •  International (A,B,C,D,D1): Internationale wedstrijden (Touring Cars, GT, Single Seaters en Prototype en historische raceklassen)

In veel gevallen voldoet een club licentie voor ‘hobbymatig’ racen. Let op: wil je meerijden in de Porsche Club Racing, dan heb je een EU licentie nodig.

Race licentie examen

Aan het einde van de cursus kan je deelnemen aan het KNAF licentie examen, maar dat is niet verplicht. Het examen bestaat uit een theorie examen, een praktijkexamen en een sportkeuring.

 

Kosten racelicentie

De kosten voor het behalen van een racelicentie kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, het type racecursus, het niveau van de licentie en de specifieke eisen van de autosportfederatie of -organisatie waarmee je te maken hebt. We nemen de onderdelen even door:

Kosten racecursus Dit omvat de kosten van de racecursus zelf, inclusief theoretische lessen, praktijktraining op het circuit en begeleiding door ervaren instructeurs. De prijzen variëren afhankelijk van de duur en intensiteit van de cursus maar je racelicentie halen kan al vanaf €999,- excl btw.

Kosten raceauto Uiteraard heb je ook een auto nodig om de cursus mee te volgen. Op het circuit gelden geen APK regels maar je auto moet wel voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. Je kunt er voor kiezen om de cursus met je eigen straatauto te doen (Let op! Je bent dan niet verzekerd), zelf een (race) auto te kopen of om een raceauto te huren bij een speciaal raceteam.

Kosten medische keuring Er is een medische keuring vereist om ervoor te zorgen dat coureurs fysiek in staat zijn om te racen. De kosten hiervan kunnen variëren, afhankelijk van de vereisten (ECG) en de medische instelling waarmee je samenwerkt. Je kunt een bedrag van ca € 50,- tot € 150,- aanhouden.

Licentie- /lidmaadschapskosten Heb je met goed gevolg je theorie examen en de praktijk afgerond dan kan je jouw KNAF racelicentie aanvragen. Om een racelicentie te verkrijgen, moet je een vergoeding betalen aan de KNAF. Deze vergoeding kan variëren afhankelijk van het type licentie en het niveau van de autosport waarin je wilt deelnemen. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Kosten voor uitrusting Als coureur moet je investeren in veiligheidsuitrusting, zoals een goedgekeurde helm, racepak, handschoenen, raceschoenen en andere beschermende kleding. Tijdens een racecursus is meestal alleen een helm verplicht. De kosten voor een volledige race outfit lopen als snel op tot meer dan €1000,-.

 

Je hebt je racelicentie, en dan?

De coureurs van PorscheRacing.nl kunnen jou prima begeleiden bij de eerste stappen in je race carriere. Of je nu hobbymatig verder wil met deelname aan trackdays of écht de eerste stappen in de autosport wilt zetten.